Rybářské potřeby a vše pro rybáře Profirybar.cz  - Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
ZAVŘÍT

Kategorie

Informace

Novinky

Nejprodávanější produkty

Výrobci

Domácí rohlíkové boilies podle Honzy

Domácí rohlíkové boilies podle Honzy

Rohlíkové boilies je velmi účinná nástraha. Nenastražuje se přímo na háček, ale veší se pod háček za šňůrku, která je boiliesem provlečená. Mnoho rybářů tuto nástrahů zajistě zná. Nechytají se s ní velké ryby, ale je jich větší množství.

Já bych vám dnes rád představil postup výroby domácího rohlíkového boilies. Není to nic složitého, ale je to někdy trošku mravenčí práce.

Co k výrobě budeme potřebovat:

  1. Rohlíky nebo housky - lepší jsou den dva staré
  2. Kleště nebo lis na rohlíkové boilies
  3. Lis nebo dvě prkénka, kterými rohlík slisujeme - pokud používáme kleště
  4. Jehlu a silnější nit - na provlečení skrz boilies
  5. Barviva, aromata, melasa, tekuté a sypké posilovače
Postupovat budeme následovně:

  1. Tvrdší rohlík nebo housku musíme napařit. Máme dvě možnti,buď použít klasický pařáček na knedlíky a nebo rohlík namočit pod proudem vody, ale jen lehce, stačí na chvilku dát pod kohoutek a poté dát do mikrotenového sáčku a následně na chvíli ohřát v mikrovlnce.
  2. Napařený rohlík dáme do lisu na rohlíkové boilies nebo mezi dvě zatížená prkénka. V obou případech tak necháme lisovat rohlík 30 až 60 minut.
  3. Pokud jsme použili lis pouze oddělíme kuličky od sebe, v případě zatížení prkénky nás čeká práce s kleštěmi.
  4. V mnoha návodech se doporučuje kuličky navléct všechny na nit a nechat vyschnout, mě se to ovšem neosvědčilo. Používám kleště a kuličky mají občas tendenci ztrácet tvar, proto kuličky hned po provlečení zavazuji na boilies očko na pověšení a teprve poté nechávám sušit.
    Když vážeme očko na boilies, raději ho děláme co nejmenší, aby nám pak z háčku nesklouzlo.
  5. Po usušení boilies musíme nástrahu zatraktivnit. Dipujeme jí v tekutých dipech, můžeme použít kupované a nebo si namíchat vlastní. ovšem doporučuji dělat dip spíše hustší, aby se boilies nerozmáčelo.

    Přísady které osobně používám:

    • Melasa - osladí a zahustí směs - v mém případě jí používám velmi často
    • Amino komplex - jen u některých méně atraktivních dipů
    • Sypké posilovače - dají se běžně zakoupit v rybářských potřebách, pokud použiji sypký posilovač, rozmíchám ho ve vodě, ale směs udělám o něco hustší a poté již nepoužívám melasu - je to zbytečné posilovače bývají sami o sobě již velmi atraktivní.
    • Potravinářské aroma - s dávkováním velmi opatrně!
    • Barviva - mnoho rybářů je nepoužívá, jelikož zastává názor že jsou tam zbytečná, já je používám přinejmenším proto, abych jednotlivé druhy boiliesu od sebe snadno odlišil. Dají se koupit barviva v rybářských potřebách, ovšem mně se docela dobře osvědčilo i klasické potravinářské barvivo.
  6. Nyní už jen do vytvořeného dipu boilies namočíme, necháme nasáknout cca 2 minuty a opět necháme uschnout.
    Po zaschnutí a vytvrdnutí skladujemu v uzavřené nádobě a boilies nám vydrží velice dlouho - dá se použit do skladovací nádoby i sáček se silica gelem, který nám odsává případnou vlhkost.
Nyní už jen stačí boilies vzít sebou k vodě, nastračit na háček a tešit se na první úlovky.
Doufám, že vám můj návod pomůže a přinese co nejvíce pěkných ryb.

Petrův zdar!

Foto návod:
1. 2.
1. do mikrovlnky je třeba housky namočit a dát do sáčku
2. napařenou housku i se sáčkem slisujeme
3. 4.
3. podložka nám pomůže udržet požadovanou tloušťku
4. takto vypadá vylisovaná houska
5. 6.
5. jednotlivé boilies vystříhlé kleštěmi
6. zde již oddělené od zbytku housky
7. 8.
7. nit provlékneme pomocí jehly
8. uvážeme nejlépe několikanásobným uzlem
9. 10.
9. zastřihneme nit
10. takto se později nastraží pod háček
11. 12.
11. zde je již připravený dip
12. čím řidší dip, tím kratší dobu necháme boilies uvnitř
13. 14.
13. dipováním boilies mírně nabobtnají
14. poté necháme uschnout a zatvrdnout
15. 16.
15. finální podoba boilies - příchuť med
16. takto se bude boilies stražit na háček
Zdroj: http://rybareni-cu.blog.cz