Jak vybrat naviják

Jak vybrat naviják

Jaký rybářský naviják vybrat? Poradíme Vám

Lecos jde při rybaření nahradit, ale bez rybářského navijáku to prostě nejde. I když se mnou nebudou všichni souhlasit, jak ukazuje toto video (níže), vetšina rybářů mi dá za pravdu. V tomto článku si řekneme jaké druhy navijáků se používají a k jakému druhu rybolovu jsou vhodné.

Rybářský naviják není žádná věda i když se nám snaží výrobci namluvit něco jiného. Jedná se stále o stejnou pomůcku k rybaření, jaká se vyrábí již desetiletí. Jen se upravuje desing, počet ložisek a hlavně cenovka. Rozhodně neznamená, že ten nejdražší naviják je také nejlepší. Tak jako je to dnes s každým výrobkem, tak i u navijáku platí, že jsou rozděleny také podle ceny na Levné, Středně drahé a Drahé. Neznamená to ale, že nejlevnější naviják neodvede svou práci dobře a naopak, že ten nejdražší naviják vám nachytá ryby sám.

Rybářský naviják – Základní součásti.

U levných navijáků je třeba počítat s tím, že mají plastové tělo, plastovou cívku a také plastové převody. Naopak většinou nemají náhradní cívku. Navijáky do 500 Kč jsou vhodné pro děti, úplné začátečníky a pro sváteční rybáře, kteří si chtějí rybaření třeba jen vyzkoušet. Tyto navijáky nepoužívejte k lovu větších ryb a rozhodně ne k lovu sumců (i s tím se v obchodě setkávám). Tím, že jsou levné navijáky vyrobeny většinou z levného plastu hrozí zaříznutí silonu do cívky (pletenku vůbec nedoporučuji používat), selhání plastových převodů a nekvalitně provedené brzdy. Naopak se s levným navijákem vyřádí děti při chytání červenek, okounků a dalších menších rybek. Navíc pokud dítě naviják zničí (a všichni víme jak naši miláčci s vybavením zachází), není to taková škoda, jako zničený naviják za 3000 Kč. Plastový naviják využijete třeba i při lovu na dírkách v zimě, kdy se ryby nechávají celkem ochotně vytáhnout z vody.

Levný naviják se zadní brzdou – Mivardi ACTIVE. Cena od 270 Kč.

Rozdělení navijáků dle tipu brzdy:

Naviják s přední brzdou.

Naviják s přední brzdou – Je vhodný pro všechny rybolovné techniky. Podle názoru zkušených rybářů je přední brzda jemnější.

Naviják se zadní brzdou.

Naviják se zadní brzdou – Je vhodný pro všechny rybolovné techniky. Jeho brzda není tak jemná, jako u navijáku s přední brzdou, ale její ovládání je naprosto jednoduché, hodí se tedy i pro děti.

Naviják s volnoběžnou brzdou.

Naviják s volnoběžnou brzdou – Je vhodný především k lovu na těžko. Jedná se vlastně o naviják, který má dvě brzdy. Hlavní brzdu a volnoběžnou brzdu. Volnoběžná brzda vypne hlavní brzdu a umožňuje rybě odvíjet vlasec, po překlopení volnoběžky zpět, nebo pootočení kličkou se volnoběžná brzda vypne a zapne se hlavní brzda.

Naviják s bojovou brzdou.

Naviják s bojovou brzdou – Je vhodný především k lovu přívlačí a chytání feederovou technikou. Bojová brzda rychle reaguje na prudké výpady ryb.

Držák vlasce na cívce navijáku se používá při přepravě (vlasec se neodmotá z cívky).

Rozdělení navijáků dle velikosti:

Velikost cívky 10 až 30 – Tato velikost cívky je vhodná na lehkou přívlač, jemný feeder, plavanou a zimní rybaření na dírkách. Ideální velikost pro děti.

Velikost cívky 40 až 60 – Tato velikost je vhodná především k lovu na položenou, lov na přívlač (30-40) a také pro feeder (20-40).

Velikost cívky 60 a více – Tato velikost je vhodná k lovu na položenou, mořskému rybaření a vůbec k lovu velkých ryb.

Navíják s přední brzdou, vel. 30 a náhradní cívkou. Velikost 30 je “univerzální” velikostí pro přívlač, feeder, plavanou i jemnější položenou.

Další navijáky:

Oblíbený kaprový naviják Shimano Baitrunner.

Kaprové navijáky – Jsou speciální navijáky, které jsou vyrobené tak, aby bylo možné odhodit návnadu do velkých dálek. Díky mělké a vyvážené cívce dosahují hody klidně i více než 150 metrů.

Muškařský naviják/kolečko.

Muškařské navijáky – Jak už samotný název napovídá, jedná se o navijáky pro lov na umělou mušku a pro běžné chytání se nepoužívají.

Naviják Penn Slammer. Celokovové provedení a speciální úprava pro mořský rybolov, to jsou legendární navijáky Penn

Navijáky pro mořský rybolov a Sumcové navijáky – Jedná se o odolné, robustní navijáky především v kovovém provedení. Navijáky pro mořský rybolov mají speciální úpravu proti účinkům mořské vody.

Baitcastový multiplikátor.

Multiplikátory – Jsou určeny pro tu nejtěžší rybařinu na moři a pro lov obřích sumců. S velkým multiplikátorem se nedá nahazovat, návnada se naveze na lovné místo, nebo se spustí z lodi. V současné době se vyrábí také menší multiplikátory tzv. Baitcast, které jsou vhodné ke střední přívlači a s baitcastem se dá naučit nahazovat. V našich vodách a s obrovskou nabídkou běžných navijáku mi však používání baitcastu nedává logiku.

Rozložený naviják Penn.

Údržba navijáků:

Aby nám naviják dobře sloužil musíme se o něj také dobře starat. Po návratu od vody naviják otřeme hadříkem namočeným ve vodě s běžným saponátem a utřeme do sucha. Minimálně jednou za rok překontrolujeme všechny spoje a dotáhneme. V zimních měsících prokápneme aktivátorem vazeliny a přemotáme vlasec.

Zdroj: https://ceny-zbozi.cz

Tags: navijak

Related News

Submit comment

Nahoru
Menu
Zavřít
Košík
Zavřít
Zpět
Účet
Zavřít